V našom Vitadu centre dostávame aj otázky, čo sú vlastne prázdne kalórie. Začnem trochu históriou. Metabolizmus dnešného človeka ako všežravca sa vyvíjal milióny rokov. Počas tohto nepredstaviteľne dlhého obdobia, tak ako inštinkty, aj signály (vône, chute, vzhľad) spojené so stravou sa ukladali. Špecialisti na potravinársku výrobu dnes vedia, že vôňa, chuť a vzhľad, sú tie aspekty, ktoré jednoducho na dnešného človeka stále platia. Vďaka moderným technológiám dnes dokážu kvantitou nahradiť kvalitu potravín, stačí zachovať pre náš mozog signály, ktoré si milióny rokov ľudstvo nesie. Dnešná doba je pre nich raj na zemi. Jednoducho potraviny upravujú. Vo výrobkoch sa potom nachádzajú také prísady ako glutaman, cukor, kukuričný sirup, umelé sladidlá, múka, farbivá a arómy. Koľko krát zistíme, že v mäsových výrobkoch je veľmi nízke percento kvalitného mäsa, mliečne výrobky sú bežne upravované tak aby sa získalo čo najviac produktov.
V obchodoch je nesmierne množstvo potravín, polotovarov či hotových jedál, po ktorých človek v dnešnej hektickej dobe siaha, vyzerajú dobre, vďaka náhradám, ochucovadlám, arómam aj chutia a učia náš mozog byť na nich závislým. Ich príprava šetrí čas a mnoho ľudí v dôsledku nadmerného stresu siaha po veľkom množstve takto upraveného jedla, k tomu, rôzne sladkosti, oriešky, chipsy. Ale čo si neuvedomujeme? Chýba v nich vláknina, minerály a živiny, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutnosťou.
Takže čo sú prázdne kalórie? Bývala doba kedy sa prázdne kalórie spájali s alkoholom. Dnes bohužiaľ sú to aj potraviny, hotové jedlá či tekutiny, v ktorých chýbajú živiny, minerály a vitamíny tak potrebné, pre správne fungovanie nášho organizmu ako celku. Stávajú sa iba vysoko kalorickým nosičom, ktorý sa v našom tele nestihne zmetabolizovať, využiť a ukladá sa v tele ako tukové tkanivo, plné karcinogénov a toxínov.