Sacharidy a cukry patria do tej istej skupiny, ale s neskutočným rozdielom v tom, aký majú dopad na človeka a jeho organizmus. Bohužiaľ sme v dnešnej dobe odkázaní stravovať sa geneticky upravovanými a priemyselnými potravinami dostupných v reťazcoch a obchodoch. Extrémnym životným tempom, stresom a stravou sa dostávame do začarovaného kruhu, kolíše nám nálada, cítime sa unavení, nervózni a tak stále dokola. Väčšina z nás automaticky siaha buď po sladkostiach alebo čipsoch, orieškoch.
Prečo? Všetky tieto požívatiny, ktoré obzvlášť s pridanými jednoduchými sacharidmi čiže cukrami, pôsobia na náš nervový systém ako droga, chuťové poháriky ich milujú a závislý mozog si ich žiada. Čo si neuvedomujeme, sú niekoľko krát návykovejšie ako ľahké drogy, dokonca, podľa výskumov novozélandskej univerzity v Otagu, ovplyvňujú koncentráciu, schopnosť reagovať. V tele sa nesprávnou konzumáciou týchto zložiek stravy hromadia tuky, tie ovplyvňujú funkciu dôležitých orgánov, ktoré nedokážu správne fungovať a človek ochorie tzv. civilizačnými chorobami alebo až rakovinou.